Διασύνδεση δικτύου υπολογιστών με λειτουργικά Linux, Windows και ClarkConnect


Ρυθμίσεις στα Windows

Για τον έναν υπολογιστή του δικτύου μας χρησιμοποιήσαμε το λειτουργικό WINDOWS XP Home Edition το οποίο υπάρχει σήμερα στους περισσότερους οικιακούς υπολογιστές. Με βάση της ρυθμίσεις που κάναμε στον υπολογιστή που είχε το λειτουργικό ClarkConnect πάνω του κάναμε και τις αντίστοιχες ρυθμίσεις.(Στην περίπτωση που δεν έχουμε στο δίκτυο μας κάποιον υπολογιστή που να λειτουργεί ως gateway μπορούμε να ρυθμίσουμε πρώτα αυτόν τον υπολογιστή και στη συνέχεια να προσαρμόσουμε τους άλλους υπολογιστές στις ρυθμίσεις του.

Α) Αφού έχουμε συνδέσει τα καλώδια στις θύρες των καρτών δικτύου του υπολογιστή πηγαίνουμε στο κουμπί Έναρξη και από εκεί στις Θέσεις Δικτύου. Στη συνέχεια κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της τοπικής σύνδεσης και επιλέγουμε ιδιότητες.

Β)Στην καρτέλα γενικά επιλέγουμε το στοιχείο Πρωτόκολλο Ίντερνετ (TCP/IP) και πατάμε το κουμπί ιδιότητες.
external image clip_image002.jpg
Γ)Επιλέγουμε το χρήση της παρακάτω διεύθυνσης ΙΡ και στη συνέχεια βάλαμε στη διεύθυνση ΙΡ τον αριθμό 192.168.0.3 και στο πεδίο μάσκα υποδικτύου τον αριθμό 255.255.255.0. Ως προεπιλεγμένη πύλη βάλαμε τη διεύθυνση 192.168.0.1 που ήταν η διεύθυνση του υπολογιστή που χρησιμοποιούσαμε ως gateway.
external image clip_image004.jpg

Επίσης στην επιλογή προτιμώμενος διακομιστής DNS βάλαμε τον αριθμό 192.168.10.10. Αυτό το βρήκαμε χρησιμοποιώντας την εντολή nslookup daidalos.hafa.gr από την γραμμή εντολών γνωρίζοντας ότι το gateway μας συνδεόταν με το δίκτυο daidalos της σχολής το οποίο ήταν και αυτό που είχε τη σύνδεση στο Internet.

Επόμενη δουλειά μας ήταν να απενεργοποιήσουμε την προστασία του υπολογιστή. Εφόσον δεν είχαμε εγκαταστημένο κάποιο πρόγραμμα firewall απενεργοποιήσαμε απλά το firewall των Windows.

Για να τα κάνουμε να δουλεύουν μαζί έπρεπε να ορίσουμε την ίδια ομάδα εργασίας στους 2 υπολογιστές. Για τον υπολογιστή με τα Windows πήγαμε στην επιφάνεια εργασίας και κάναμε δεξί κλικ στο εικονίδιο Ο Υπολογιστής Μου και επιλέξαμε Ιδιότητες. Έπειτα στην καρτέλα Όνομα Υπολογιστή πατήσαμε αλλαγή.
external image clip_image006.jpg

Στο πεδίο όνομα υπολογιστή βάλαμε το όνομα PLATO(τυχαίο) και στην ομάδα εργασίας το LAB(κοινό όνομα με τον άλλο υπολογιστή)

Επόμενος στόχος ήταν να διαμοιράσουμε ορισμένα αρχεία έτσι ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί και ο άλλος υπολογιστής του δικτύου.
Εμείς επιλέξαμε να διαμοιράσουμε τα δύο μέρη του σκληρού δίσκου(c:,d:)και το φάκελο Τα έγγραφά Μου(user1-έγγραφα)
Για να το κάνουμε αυτό κάναμε διπλό κλικ στο εικονίδιο Ο Υπολογιστής Μου και στη συνέχεια στο νέο παράθυρο είχε τα δύο μέρη του σκληρού δίσκου και τα έγγραφα μου. Πατήσαμε δεξί κλικ στο κομμάτι c: του σκληρού δίσκου, επιλέξαμε ιδιότητες και στην καρτέλα κοινή χρήση τσεκάραμε τις επιλογές Κοινή Χρήση αυτού του Φακέλου Στο Δίκτυο και Να Επιτρέπεται Σε Χρήστες δικτύου αλλαγή των αρχείων μου.
external image clip_image008.jpg
Την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε και για τα άλλα δύο. Με το πέρας αυτού του βήματος πηγαίνοντας στο κουμπί Έναρξη και από εκεί στις Θέσεις Δικτύου, και μετά επιλέγοντας προβολή των υπολογιστών ομάδας εργασίας, μας εμφάνιζε τον υπολογιστή PLATO και μέσα σ’αυτόν όλα τα στοιχεία που είχαμε διαμοιραστεί. Με το που συνδέσαμε επιτυχώς και τον υπολογιστή LinuxNote μας εμφάνιζε και αυτόν στην ομάδα εργασίας και πλέον οι δύο υπολογιστές μπορούσαν να ανοίξουν και να επεξεργαστούν ο ένας τα αρχεία του άλλου

Τελευταίο κομμάτι της εργασίας μας ήταν να καταφέρουμε να έχουμε σύνδεση με το Internet από τον υπολογιστή μας μέσω του δικτύου της σχολής, στο οποίο συνδεόταν απευθείας μόνο ο gateway. Όπως αναφέραμε και πριν κάναμε χρήση της εντολής nslookup daidalos για να βρούμε την ΙΡ διεύθυνση του διακομιστή μεσολάβησης με τον οποίο θα συνδεδεόμασταν στο Internet.
Βρήκαμε ότι η διεύθυνση ήταν 192.168.10.11 . Στη συνέχεια πήγαμε στον πίνακα ελέγχου και μπήκαμε στις επιλογές Internet. Από εκεί πήγαμε στην καρτέλα συνδέσεις και διαλέξαμε την επιλογή Να μη γίνεται ποτέ κλήση μιας σύνδεσης, και πατήσαμε το κουμπί ρυθμίσεις τοπικού δικτύου.
Τσεκάραμε τις επιλογές Χρησιμοποιήστε ένα διακομιστή μεσολάβησης για το LAN και παράκαμψη διακομιστή μεσολάβησης για τοπικές διευθύνσεις και στο πεδίο διεύθυνση βάλαμε τον αριθμό 192.168.0.10(που είχαμε βρει προηγουμένως από το nslookup, και στο πεδίο θύρα τον αριθμό 8080.
external image clip_image010.jpg
‼ Εδώ αντιμετωπίσαμε και το πρώτο μας πρόβλημα. Ενώ στο πεδίο διεύθυνση μπορούσαμε να βάλουμε και το όνομα daidalos το οποίο ήταν το όνομα του εξωτερικού δικτύου, το πράξαμε και είδαμε ότι ήταν αδύνατο να συνδεθούμε με το Internet και ο Internet Explorer μας συνιστούσε να ελέγξουμε το διακομιστή μεσολάβησης και έτσι αναγκαστήκαμε να βάλουμε τη διεύθυνση με νούμερα.

Μετά από αυτό ο Internet Explorer λειτουργούσε κανονικά και εμείς είχαμε πρόσβαση στο Internet.


Όσον αφορά την εγκατάσταση του εκτυπωτή, επειδή δεν είχαμε στη διάθεσή μας κάποιον εκτυπωτή κάναμε μια απλή εγκατάσταση ενός file printer. Τον εκτυπωτή τον είχαμε εγκαταστημένο από τα Windows και σκοπός ήταν να μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε και από τα Linux.

Πηγαίνοντας στο κουμπί έναρξη επιλέξαμε την επιλογή Printers and Faxes
external image clip_image012.jpg

Στη συνέχεια από τη γραμμή εργασιών επιλέξαμε το file(αρχείο) και έπειτα την επιλογή Add Printer(Προσθήκη εκτυπωτή)
Στον οδηγό εγκατάστασης επιλέξαμε επόμενο και μετά την επιλογή Local printer attached to this computer και απενεργοποιήσαμε την επιλογή Automatically detect and install my Plug and Play printer.

external image clip_image014.jpg


Στο επόμενο στάδιο επιλέξαμε το Use the following port και διαλέξαμε την επιλογή FILE(Print to file)
external image clip_image016.jpg

Στο επόμενο στάδιο καλούμαστε να επιλέξουμε ποιον εκτυπωτή θα χρησιμοποιήσουμε. Εφόσον χρησιμοποιούμε εικονικό εκτυπωτή διαλέγουμε τυχαία. Εμείς επιλέξαμε το μοντέλο της Hewlett Packard HP 2000C, του οποίου οι οδηγοί ήταν ψηφιακά υπογεγραμμένοι. Στη συνέχεια ως όνομα του εκτυπωτή αφήσαμε το προεπιλεγμένο και επιλέξαμε την επιλογή
external image clip_image018.jpg

Στο επόμενο στάδιο επιλέξαμε την επιλογή Share Name και ως όνομα αφήσαμε το προεπιλεγμένο. Τα επόμενα πεδία Location και Comment τα αφήσαμε κενά επιλέξαμε να μην τυπωθεί δοκιμαστική σελίδα και ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση του εκτυπωτή. Πλέον ο εκτυπωτής μας είχε εγκατασταθεί στα Windows. Yπήρχε στις Θέσεις Δικτύου και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέσω του δικτύου και από τα Linux.


Κεφάλαιο 5
Κεφάλαιο 6Πίσω:
Εισαγωγή
Κεφάλαιο 1 & 2
Κεφάλαιο 3